Slambys vegetariska receptsamling

Indisk Spenatsoppa

Soppa (311)
6 portioner
• 2 tsk korianderfrön
• 2 tsk spiskumminfrön
• 1 msk vegetabilisk olja
• 2 lökar
• 1 msk ingefärspasta
• 2 tsk vitlökspasta
• 6 strimlade curryblad
• 2 torkade chilifrukter, krossade
• 2 tsk svarta senapsfrön
• ½ tsk bockhornsklöver
• 1 tsk mald gurkmeja
• 2½ dl mansoor dal
• 2 tärnade potatisar
• 12½ dl buljong
• 1 kg färsk spenat med stjälkarna bortplockade
• 2 msk pressad citron
• 3 dl kokosmjölk
• salt och peppar
1. Torrstek korianderfrön, spiskumminfrön. Häll över i en mortel och mortla
2. Hetta upp oljan, lägg i lök, ingefärs- och vitlökspasta, curryblad, chili, senapsfrön, bockhornsklöverfrön, stek på låg värme under omrörning i 8 minuter till löken mjuknat. Rör ner de malda torrstekta kryddorna med gurkmejan och stek i ytterligare 1 minut. Tillsätt mansoor dal, potatis och buljong. Sänk värmen, sjud i 15 min eller tills potatisen är mjuk, rör ner spenaten, sjud i 2-3 min tills den slokar.
3. Lyft bort grytan från plattan, låt svalna lite, ös upp soppan i matberedaren eller mixen och kör den slät, häll tillbaka i grytan och rör ned citron och kokosmjölk och krydda efter smak med salt och peppar. Värm försiktigt men låt inte soppan koka, rör om emellanåt
Ursprung: Sveriges Radio, Meny Med Ulrika Nandra den 22/9-11