Indisk Spenatsoppa |
Soppa (311) |
6 portioner • 2 tsk korianderfrön • 2 tsk spiskumminfrön • 1 msk vegetabilisk olja • 2 lökar • 1 msk ingefärspasta • 2 tsk vitlökspasta • 6 strimlade curryblad • 2 torkade chilifrukter, krossade • 2 tsk svarta senapsfrön • ½ tsk bockhornsklöver • 1 tsk mald gurkmeja • 2½ dl mansoor dal • 2 tärnade potatisar • 12½ dl buljong • 1 kg färsk spenat med stjälkarna bortplockade • 2 msk pressad citron • 3 dl kokosmjölk • salt och peppar |
|
1. Torrstek korianderfrön, spiskumminfrön. Häll över i en mortel och mortla 2. Hetta upp oljan, lägg i lök, ingefärs- och vitlökspasta, curryblad, chili, senapsfrön, bockhornsklöverfrön, stek på låg värme under omrörning i 8 minuter till löken mjuknat. Rör ner de malda torrstekta kryddorna med gurkmejan och stek i ytterligare 1 minut. Tillsätt mansoor dal, potatis och buljong. Sänk värmen, sjud i 15 min eller tills potatisen är mjuk, rör ner spenaten, sjud i 2-3 min tills den slokar. 3. Lyft bort grytan från plattan, låt svalna lite, ös upp soppan i matberedaren eller mixen och kör den slät, häll tillbaka i grytan och rör ned citron och kokosmjölk och krydda efter smak med salt och peppar. Värm försiktigt men låt inte soppan koka, rör om emellanåt |
|
Ursprung: Sveriges Radio, Meny Med Ulrika Nandra den 22/9-11 |