Slambys vegetariska receptsamling

Svamplasagne med fänkål och persilja

Huvudrätter (304)
• 10 lasagneplattor
• 500 gram svamp
• 2 st gula lökar
• 2 klyftor vitlök
• 150 gram färsk bladspenat
• 75 gram smör
• 1 dl vetemjöl
• 1 liter mjölk
• 2 st fänkål
• ½ kruka persilja
• ½ citron
• salt och peppar
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skär ner svamp i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Smält smör i en vid kastrull. Lägg i svampen. Låt den få lite färg. Lägg i lök och vitlök. Fräs ytterligare 5 minuter.
3. Pudra över mjöl. Rör runt noggrant. Slå på mjölk, lite i taget, under omrörning. Koka upp försiktigt under omrörning. Koka på svag värme i cirka 10 minuter.
4. Varva i en ugnsfast form sås, lasagneplattor och spenat. Sås längst ner och högst upp. Sätt in i ugnen cirka 40 minuter.
5. Hyvla fänkål extremt tunt. Lägg i iskallt vatten cirka 10 minuter.
6. Hacka persilja. Tag upp fänkålen. Låt den rinna av. Blanda med olivolja, persilja, pressad citron, salt och peppar.
Ursprung: Metro 2011-09-01