Chutney på Trattkantarell |
Tillbehör (300) |
• 3 l rensade trattkantareller • 1 gul lök • 10-12 kärnfria katrinplommon • 1 bit färsk ingefära • 5 stänger (ca 5cm) hel kanel • 1 tsk vitpepparkorn • 1 krm cayennepeppar • 1 tsk turkiska pepparkorn Lag: • 3 dl ättiksprit • 7 dl vatten • 1 l socker • pepparrot i strimlor |
|
Förväll svamparna i kokande vatten ett par minuter. Häll av vattnet som kan användas till lagen eller sparas till en senare svampsoppa. Koka upp lagen under omröring tills den blir klar och simmig. Tillsätt kryddorna med kanelstängerna i tillsluten gles tygpåse. Blanda lök, plommonen och svamp. Låt puttra på svag värme minst 1 timma, tills Chutneyn tjocknat. Tag ur kryddpåsen. Häll upp på väl rengjorda burkar, som har stått en stund i hett vatten tillsammans med locken. Sätt på rengjorda lock och låt svalna. Förvaras svalt. |
|
Det går lika bra med andra svampsorter. Varför inte prova gul kantarell? Mums. | |
Ursprung: John o Suzan Thulin |