Naanbröd med vitlök |
Bröd och bak (252) |
Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt naanbröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer. En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen. Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag. |
|
• 50 g jäst • 3 dl vatten • 3 dl sojayoghurt • 4 msk neutral olja • 2 tsk salt • 2 tsk bakpulver • ca 1,6 l mjöl • skalade sesamfrön • vitlöksklyftor, pressade • olja |
|
Smula jästen i en bunke. Värm vatten och yoghurt till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt resten av degspadet, oljan och saltet. Blanda mjöl och bakpulver för sig och ha i det i bunken. Blanda allt och knåda tills det blir en smidig deg. Låt jäsa en timme med plastfolie över bunken. Sätt ugnen på 275 grader och sätt samtidigt in en plåt. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord och delar den i tolv delar. Platta ut dem och pensla dem med vatten, strö över sesamfrön och lägg på pressad vitlök. Grädda dem tre och tre på den varma plåten längst upp i ugnen i 5-6 minuter. Pensla dem med olja när de har gräddats klart. |
|
Ursprung: http://www.vegan.nu/viewtopic.php?f=27&t=321 |