Rejuvelac |
Dryck (240) |
Rejuvelac är en fermenterad vetekornsdryck. Den är rik på proteiner, kolhydrater, dextriner, fosfater, sackarider och mjölksyrebakterier. Kommer från Ann Wigmore, Levande föda. |
|
• 7 dl hela vetekorn • 1½ dl hela rågkorn • Vatten • Honung |
|
1. Skölj vetet ett par ggr tills vattnet är klart, använd gärna vinylhandskar så blir slutresultatet bättre. Byt vatten ca 5-6 ggr. När vattnet är helt klart blötlägg i 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet. 2. Lägg vetet i en 10 liters hink, låt stå i rumstemperatur i 48 timmar och grodda, trä en ”bakhandduk” ovanpå som lock och fäst ett stort gummiband om. (med vanligt lock blir det för tätt och det kan mögla.) 3. När 48 timmar har gått fyll upp med kallt vatten ca 3 cm från kanten. Tillsätt ca 3 stora rågade msk honung. 4. Efter 48 timmar är drycken klar. Häll av drycken genom ett durkslag så att vetekornen blir kvar i hinken Häll gärna av i en thé-sil också så försvinner eventuella partiklar och ”slem”. 5. Fyll på med nytt vatten och honung låt stå 12-18 timmar och du har ytterligare ”många” liter rejuvelac. Proceduren kan upprepas upp till 3 ggr sedan är vetet och rågen alldeles för urvattnat. Alternativ: Beräkna en del vetekorn till tre delar vatten. Skölj vetet väl och blötlägg det sedan över natten. Häll bort vattnet, låt vete gro i glasburk med nät över, ett/två dygn.( Skölj ej vetet under dessa dagar) Häll därefter på vatten samt tillsätt lite honung. Låt stå i rumstemperatur 2 dygn, därefter är Rejuvelac klart att användas som dryck eller som matlagning. |
|
Vetekornen kan användas ytterligare 2 ggr. Häll på nytt vatten, nu behöver det bara stå i ett dygn. Hållbarhet 7-8 dagar i kylskåp, drick gärna rumstempererad, man kan ställa fram en kanna i förväg. Det skall smaka friskt och syrligt. Smakar det unket så måste det hällas bort. |
|
Ursprung: Lars Alverstrand Anemonens Kroppsvård |