Slambys vegetariska receptsamling

Råris

Tillbehör (234)
Råris har grodden och hela silverhinnan oskadade.
• 2 kkp råris
• 2-3 ggr så mycket vatten
• havssalt
Skölj 2 kkp råris väl i kallt vatten, tillsätt 2-3 ggr så mycket vatten som ris. Koka upp det, tillsätt något salt och låt det svälla på sparlåga ½-1 timme utan att röra. Det bästa resultatet fås när koktiden varar tills riset lätt fastnat vid grytans botten. Det gula riset i botten är mest
yangbetonat. Det är det bästa, då det innehåller de flesta mineralämnena. De tyngsta kornen, som sjunkit till botten, är mest näringsrika. Därför är detta ris från grytans botten det bästa för sjuka personer, och sådana som har yin-övervikt. Låt barnen gärna skrapa ren grytan, eller lös det fastnade riset med litet vatten.
Om Ni använder tryckkokare, tag 1½ gånger så mycket vatten som ris. Sätt ej på ventilhättan innan riset kokar; salta då efter första uppkoket. Sätt sedan på locket med öppen ventil, vänta
till dess ångan strömmar kraftigt genom ventilhålet, sätt sedan på ventilhättan eller stäng ventilen och ställ in på sparlåga. Efter 20-25 minuter släck lågan och låt tryckkokaren stå orörd till dess övertrycket har utjämnats.
Ursprung: Georges Ohsawa VÄGEN TILL HÄLSA OCH LYCKA recept nr 1