Slambys vegetariska receptsamling

Allmänt om soppor

Soppa (232)
Tips för en lyckad soppa av Eva Nylén

"Var inte rädd! Hitta på själv, det finns inget rätt och fel som man måste följa slaviskt. Soppor kan man alltid experimentera med och improvisera medan man står och lagar dem."

• Koka inte sönder råvarorna, de flesta soppor ska ha lite tuggmotstånd.
• En bra grund för smaken är att börja med att fräsa ihop olja med lök, timjan, paprikapulver, curry och vitlök. Låt fräsa på svag värme, så kryddorna får tid att "gifta sig" med varandra.
• Om soppan blir för rosa, ta i lite gurkmeja, så trollar man fram en gul soppa.
• Det är sant att bön- och linssoppor blir bäst om man gör riktigt stora satser. Men låt inte det avskräcka, man kan ju frysa in de portioner som blir över.
• Var inte rädd! Hitta på själv, det finns inget rätt och fel som man måste följa slaviskt. Soppor kan man alltid experimentera med och improvisera medan man står och lagar dem.
Ursprung: Recept från Eva Nylén, Caféva Från GPs 2 dagar 31 januari 2004