Mozzarella med tomaterCaprese |
Sallad (20) |
Från Kampavien, Italien | |
4 portioner • 4 medelstora, aromatiska tomater • 300 g mozzarella • salt • nymalen peppar • 1 dl olivolja • 1 knippa färsk basilika |
|
Tillagningstid: 15 minuter. En portion ger 1600 kJ/380 kcal 1. Skölj tomaterna och skiva dem tvärs över. Skär mozzarellan i skivor. 2. Ställ fram fyra stora tallrikar och fördela tomater och ost på dem. Lägg dem som takpannor. Salta lätt och smaksätt med grovmalen peppar. Droppa olivoljan över. Serveras överströdd med färska basilikablad. |
|
Tillsammans bildar mozzarella och tomater en oemotståndlig kombination; de två klotrunda kändisarna i det kampanska köket. De är sedan gammalt pålägg på pizza men upplever nu internationell uppmärksamhet som förrätt. Men precis som med många andra jordiska njutningar ligger också bra och dåligt snubblande nära varandra. Man beskriver snabbt hur det ska vara men det går tyvärr inte alltid att åstadkomma: tomaterna smakar tomat, mozzarellan ska vara av buffelmjölk, basilikan daggfrisk och kryddig och olivoljan av absolut bästa kvalitet. | |
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag |