Vaniljmüsli |
Tillbehör (190) |
• 200 g havregryn • 200 g rågflingor • 100 g katrinplommon, grovt hackade • 100 g torkade aprikoser, grovt hackade • 100 g blandade nötter (sötmandel, hassel och valnöt), grovt hackade • 1 vaniljstång, skårad • 1-1½ matsked malen kanel • 1-1½ matsked malen kardemumma • 3 matskedar psylliumfrön (loppfrön) • 4 msk rapsolja • 4 msk vatten |
|
Blanda havregryn, rågflingor, kanel och kardemumma. Bred ut müsliblandningen på en plåt och tillsätt vatten och olja genom att droppa det över ingredienserna i långpannan och blanda ihop. Sätt sedan in muslin i ugnen på 225 grader i cirka tio minuter. Därefter tillsätter du nötterna och låter müslin rosta vidare i cirka fem minuter. Müslin är klar när den fått en fin gyllene färg och doftar gott. Låt müslin svalna när den är klar, lägg den sedan i en lufttät behållare. Tillsätt skårad vaniljstång, psylliumfrön, katrinplommon och aprikoser. Blanda och skaka om. Låt gärna müslin stå ett tag så att den hinner ta åt sig smak av vaniljstången. Servera müslin med yoghurt eller mjölk. Strö över cirka en matsked krossade linfrön vid serveringen. Rivet äpple är också gott att strö över. Psylliumfrön (Loppfrön) finns att köpa i de flesta mataffärer, hittar ni dem inte där så sök i hälsokostaffären. Fröna spelar en stor roll i muslin då det gäller att sänka GI. Müslins uppskattade GI värde är runt 70. |
|
|