Slambys vegetariska receptsamling

Foccacia 2

Bröd och bak (187)
Grunddeg:
• 50 gram jäst
• 6 dl lättmjölk
• 1½ tsk salt
• ½ dl olivolja
• 4 dl durumvete (ca 250 gram)
• 9-10 dl vetemjöl (540-600 gram)
• olivolja till plåten
Garnering:
• 2-3 msk olivolja
• gourmetsalt
• ev. rosmarinkvistar eller timjan
1. Finfördela jästen i en bunke.
2. Ljumma mjölken till 37° (fingervarmt). Häll den över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, olja, durumvete och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig, men ganska lös deg. Jäs under duk cirka 40 minuter. Förbered eventuell fyllning.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnslångpanna och olja det och kanterna väl.
4. Häll i degen och platta till den med oljad hand. Jäs under duk cirka 35 minuter.
5. Sätt under tiden ugnen på 200°.
6. Tryck ner fingertopparna i den jästa degen på flera ställen. Fördela eventuellt fyllning i hålen. Ringla eller pensla med olivolja. Strö över salt och eventuellt någon örtkrydda.
7. Grädda på andra falsen nerifrån i 20-25 minuter.