ÄppelstrudelStrudel di mele |
Dessert (185) |
Från Sydtyrolen, Italien. Strudel är ett magiskt ord för alla som tycker om att baka men också för alla andra som när de ser detta hemlagade underverk blir helt begeistrade. I sydtyska och österrikiska salonger hör det till allmänbildningen att kunna dra degen så tunn att man kan läsa även de mest finstilta notiser genom den. Men att också italienarna är konstfärdiga visar det här originalreceptet på en frasigt mör strudel från Sydtyrolen. Som fyllning passar utöver syrliga äpplen också andra lätt syrliga fruktsorter, t.ex. päron eller aprikoser. Och om man hellre gräddar strudeln i långpanna än på plåt kan man hälla på 2 dl grädde och då och då pensla degen med den. |
|
6-8 portioner Degen: • 250 g vetemjöl + vetemjöl till utkavlingen • 2 msk smält smör eller margarin • 1 msk sojamjöl • 1 krm salt • 1 dl ljummet vatten • 1 msk olja till pensling Fyllningen: • 100 g russin • 1 kg fasta syrliga äpplen • skal + saft av 1 citron • 3 msk pinjenötter, strimlad mandel eller hackade nötter • ¼ dl socker • ½ tsk malen kanel Övriga tillbehör: • matfett att smörja plåten med • kökshandduk till utkavlingen • smör för pensling av degen • 2-3 msk ströbröd florsocker att dofta över |
|
Tillagningstid: 1½ timme. Vid 8 portioner ger varje portion 1400 kJ/330 kcal 1. Degen: Häll mjölet på bakbordet och gör en grop i mitten. Tillsätt matfettet, sojamjölet och saltet. Blanda ingredienserna från kanterna och inåt och knåda till en deg; tillsätt under tiden vattnet lite i taget. Knåda kraftigt tills degen är blank och smidig. Forma degen till en boll, pensla med olja och lägg i en plastpåse. Låt degen vila i minst 20 minuter. 2. Fyllningen: Låt russinen bli mjuka i lite vatten. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Skär klyftorna i tunna skivor, lägg dem i en skål och blanda ner det finrivna citronskalet, 2 msk citronsaft, pinjenötterna, sockret och kanelen. Låt stå och dra en bra stund. Låt russinen rinna av och blanda med äpplena. Sätt ugnen på 200°C och smörj en plåt. 3. Dofta mjöl över en stor kökshandduk. Kavla sedan ut degen på den så tunt som möjligt; använd helst en pastakavel. För sedan försiktigt in båda händerna under degen och dra försiktigt ut den åt alla håll så att den blir florstunn. 4. Pensla tunt med smält smör över degen och strö ut ströbrödet. Fördela äppelblandningen jämnt över ytan men lämna en ca 2 cm bred kant runt om. Pensla kanterna med smält smör och vik in över fyllningen. 5. Lyft handduken på ena långsidan och rulla snabbt ihop strudeln. Lyft över den på plåten med hjälp av duken. Pensla ovansidan generöst med smält smör. Grädda strudeln i ugn ca 1 timme. Lät den svalna något och servera den garnerad med florsocker. |
|
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag |