Slambys vegetariska receptsamling

Ugnsbakad banan med kardemummasyrup

Dessert (184)
• 6 bananer, skalade och delade på längden
• 1 dl råsocker
• 2 dl vatten
• 50 g smör
• Saften från 1 pressad limefrukt
• 1 krm kardemumma, malen
• ½ tsk kanel, malen
• 2 dl crème fraiche
• 1 msk rostade kokosflingor
1. Lägg kokosflingorna i en ugnsfast form och sätt in i ugnen tills de blir ljusbruna.
2. Koka ihop socker och vatten i en kastrull tills lagen får en lättflytande sirapskonsistens. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt smör, saften från limefrukten och kardemumman. Lägg bananerna i en ugnsfast form. Häll över hälften av syrupen och ställ in i ugnen i 180°, ca 5 minuter. Vänd därefter bananerna och häll på lite mer syrup. Sätt in bananerna ytterligare ca 5 minuter. Bananerna ska fortfarande ha kvar lite spänst.
3. Lägg upp på tallrikar och servera med crème fraiche smaksatt med kanel. Strö till sist över de rostade kokosflingorna.