Rödvinskokta fikon |
Dessert (182) |
Till julbordets fröjder hör julgotter av allahanda slag, torkad och färsk frukt men också en riktigt smarrig efterrätt. | |
• 500 g torkade fikon • 1 flaska (75 cl) rödvin • 1 dl farinsocker • 2 bitar kanel • 1 bit färsk ingefära • 10 kryddnejlikor • saft och skal av 2 apelsiner |
|
1. Häll vinet och farinsockret i en kastrull. Lägg i kryddorna. Koka upp så att farinsockret löser sig. Lägg i fikonen. 2. Skrubba apelsinerna. Spar en till garnering. Skala den andra i till tunna strimlor. Pressa ut saften från apelsinen och häll över fikonen. Låt fikonen sjuda i 40-45 minuter till de är mjuka och drypande av smak. Låt svalna i lagen. 3. Dekorera fikonen med strimlor av apelsinskal. 4. Servera med lättvispad grädde smaksatt med några strån saffran. |
|
|