Slambys vegetariska receptsamling

Rödvinskokta fikon

Dessert (182)
Till julbordets fröjder hör julgotter av allahanda slag, torkad och färsk frukt men också en riktigt smarrig efterrätt.
• 500 g torkade fikon
• 1 flaska (75 cl) rödvin
• 1 dl farinsocker
• 2 bitar kanel
• 1 bit färsk ingefära
• 10 kryddnejlikor
• saft och skal av 2 apelsiner
1. Häll vinet och farinsockret i en kastrull. Lägg i kryddorna. Koka upp så att farinsockret löser sig. Lägg i fikonen.
2. Skrubba apelsinerna. Spar en till garnering. Skala den andra i till tunna strimlor. Pressa ut saften från apelsinen och häll över fikonen. Låt fikonen sjuda i 40-45 minuter till de är mjuka och drypande av smak. Låt svalna i lagen.
3. Dekorera fikonen med strimlor av apelsinskal.
4. Servera med lättvispad grädde smaksatt med några strån saffran.