Havrekorgar med kesofyllning |
Dessert (179) |
De här små bakelserna kom till på forna restaurang Format på Skeppsholmen. Små mazarinformar behövs för att få den form på kakorna som vi har fått. De kostar några kronor men är väl värda att köpa då de är perfekta att baka även muffins och mazariner i, och så ser korgarna så proffsiga ut att de verkar vara bakade på bageri! De går bra att frysa in utan fyllning. Toppa med säsongens frukt. Nektariner, körsbär, hallon, jordgubbar... | |
Ca 15 stycken • 150 g smör eller margarin • ½ dl strösocker • 2½ dl havregryn • 2½ dl vetemjöl • små mazarinformar Fyllning: • 5 dl kesella • 1½ dl florsocker • fröna från 1 urskrapad vaniljstång, eller 1-2 tsk vaniljsocker • rivet skal av 1 tvättad citron • färska fikon till garnering |
|
1. Låt kesellan rinna av i kaffefilter eller i en ren kökshandduk över natten eller i minst 3 timmar. 2. Sätt ugnen på 200°C. 3. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, havregryn och mjöl. Blanda ihop till en deg. Den ska kunna tryckas ut i formarna utan att sjunka ihop i ugnen. Smörj formarna och tryck ut degen. Grädda i 10-12 minuter eller tills de har fått fin färg. Låt dem svalna och knacka sedan ut dem ur formarna 4. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Smaka av så att det blir lagom balans mellan sött och syrligt, tillsätt ev. några droppar citronsaft. 5. Lägg krämen i en spritspåse och fördela den i de avsvalnade korgarna. Garnera med klyftor av färska fikon. |
|
TIPS! Om man inte har mazarinformar kan man använda aluminiumfolieformar. De blir då inte exakt som på bilden men fina ändå. Cirka 20 stycken. | |
|