Slambys vegetariska receptsamling

Bondbröd med surdeg

Bröd och bak (164)
2 bröd
• 25 gr (½ paket) jäst
• 5 dl fingervarmt vatten
• 1½ dl surdeg
• 50 g smör
• 2 tsk salt
• 2 dl kruskakli
• 4 dl (240g) rågsikt
• 11 dl (660 g) vetemjöl special
1. Smula sönder jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt surdeg, smör, salt, kruskakli, rågsikt och 10 dl av vetemjölet.
3. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen.
4. Låt degen jäsa, övertäckt med bakduk, ca 45 minuter.
5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma till knubbiga limpor.
6. Lägg limporna på bakpappersklädd plåt och skåra dem med vass kniv.
7. Låt dem jäsa, övertäckt med bakduk, ca 45 minuter.
8. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Källa: Hembakningsrådet, http://www.hembakningsradet.se/
Ursprung: http://hd.se/mat/2006/11/16/saa-goer-du-surdeg/