Rocíos salsa |
Sås (156) |
Detta är den mexikanska ketchupen!, säger Eduardo. Den går att använda till det mesta och går utmärkt att förbereda i stora mängder. Själva brukar Rocio och Eduardo äta den till quesadillas. Rostningen är något typiskt mexikanskt. Det kan kännas krångligt, men utan den får man inte alls samma goda smak som Rocios mammas salsa! | |
• 1 liten gul lök • 5 vitlöksklyftor • 4 tomater • 1 liten jalapeño (färsk chilifrukt) • 1-2 medelstora torkade chilifrukter, helst guajillo • ½ tsk hela svartpepparkorn • ½ tsk salt |
|
1. Skala och hacka löken grovt och skala vitlöksklyftorna. Rosta lök och vitlök i en torr stekpanna under ständig omrörning tills de fått färg och lite svarta fläckar. Lägg åt sidan. 2. Skär av ändarna på tomaterna och rosta även dem i stekpannan tills skalet börjar lossna. Lägg åt sidan. 3. Rosta jalapenon i stekpannan tills den fått ordentligt med färg. Lägg åt sidan. 4. Rosta den torkade guajillon och svartpepparn i stekpannan tills de börjar svälla upp och dofta. Lägg åt sidan. 5. Hacka jalapenon och tomaterna grovt, mal svartpepparkornen i en mortel. Mixa alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer. En kort stund om man vill ha salsan «matig«, längre om den ska vara helt slät. |
|
|