Slambys vegetariska receptsamling

Äppelchutney

Tillbehör (145)
• 5 dl äpplen (cirka 3 medelstora), skalade och skurna i små bitar
• l msk ghi eller vegetabilisk olja
• 1 tsk färskriven ingefära
• 4 hela nejlikor
• 2 kanelstänger
• 1 tsk anis
• 1-3 färska chili halverade på längd
• 1 krm gurkmeja
• 1½ dl russin
• 1½ dl fruktsocker
• 1 msk färskpressad citron
1. Värm ghin i en kastrull och häll i chili, anis, kanelstänger och nejlikor. Tillsätt äpplena när anisen mörknat något.
2. Låt koka under lock i cirka 5 minuter eller tills äpplena mjuknat. Tillsätt några matskedar vatten vid behov. Ta bort chilin.
3. När äpplena mjuknat, ta av locket och tillsätt socker, gurkmeja, russin och ingefära. Koka i 10-15 minuter på medelvärme eller tills äpplena tjocknat till marmeladkonsistens. Ta bort kanelstängerna och tillsätt citronjuicen.
Variation: Detta grundrecept kan användas till chutney på de flesta frukter.
Ursprung: Vegetarisk kokbok - Govindas bästa