Slambys vegetariska receptsamling

Rotfruktsgratäng 1

Huvudrätter (139)
Går utmärkt att göra en dag i förväg.
• 3 dl mjölk
• 3 dl vispgrädde
• 2 vitlöksklyftor
• 1 tsk salt
• 1 krm peppar
• 500 g palsternackor (ca 3 st)
• 500 g jordärtskockor (ca 8 st)
• 300 g potatis (3-4 st)
1. Sätt ugnen på 225°C. Koka upp mjölk och grädde. Pressa i vitlök. Tillsätt salt och peppar.
2. Skala och skiva rotfrukterna tunt, 2-3 mm, och lägg ner dem i gräddmjölken.
3. Sänk värmen och låt sjuda i 25-30 minuter tills grädden börjat tjockna och rotfrukterna börjat mjukna. Rör om försiktigt då och då så att det inte fastnar i bottnen på kastrullen.
4. Häll över i en ugnssäker form och gratinera i 10-15 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Ta ut och låt svalna i minst 10 minuter före servering.