Rotfruktsgratäng 1 |
Huvudrätter (139) |
Går utmärkt att göra en dag i förväg. | |
• 3 dl mjölk • 3 dl vispgrädde • 2 vitlöksklyftor • 1 tsk salt • 1 krm peppar • 500 g palsternackor (ca 3 st) • 500 g jordärtskockor (ca 8 st) • 300 g potatis (3-4 st) |
|
1. Sätt ugnen på 225°C. Koka upp mjölk och grädde. Pressa i vitlök. Tillsätt salt och peppar. 2. Skala och skiva rotfrukterna tunt, 2-3 mm, och lägg ner dem i gräddmjölken. 3. Sänk värmen och låt sjuda i 25-30 minuter tills grädden börjat tjockna och rotfrukterna börjat mjukna. Rör om försiktigt då och då så att det inte fastnar i bottnen på kastrullen. 4. Häll över i en ugnssäker form och gratinera i 10-15 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Ta ut och låt svalna i minst 10 minuter före servering. |
|
|