Slambys vegetariska receptsamling

Ris

Tillbehör (135)
• Ris (basmatiris)
• Ev. smör
I recepten används basmatiris. Du kan även använda andra rissorter, men om du kan komma över basmatiris är det att föredra. Den fina nötliknande smaken är karaktäristisk för basmatiris. Riset är skördat och tröskat för hand, varför smak och näringsämnen är väl bevarade.

Förberedelser
1. Häll riset i en stor bunke. Ta bort eventuella stenar och andra orenheter. Skölj försiktigt så att riskornen inte går sönder. Häll av vattnet genom en sil. Riset bör sköljas 2-4 gånger eller tills vattnet är klart och du har fått bort stärkelse och smuts. Blötlägg i 10 minuter.
2. Häll riset i en sil och låt det rinna av i 10-15 minuter.

Om du låter riset ligga i blöt över natten, blir det mer energirikt. Använd den mindre vattenmängden, då riset redan har dragit åt sig en hel del vatten. Om du har bråttom kan du utesluta blötläggningen. Skölj riset och skaka silen så du får bort det mesta av vattnet.

Det är viktigt att använda en kastrull med tätslutande lock. Rör inte i det kokande riset. Det blir då grötigt. En klick smör i riset hjälper riskornen att inte klibba ihop sig, och det gör också riset mer lättsmält. Vattenmängden kan du variera beroende på om du vill ha fast eller löst ris, från 1½-2 gånger vatten i förhållande till rismängden. Om du kokar stora mängder ris bör du välja den mindre mängden, annars blir det klibbigt. Vid stora mängder är det också viktigt att riset får stormkoka i några sekunder, annars kommer riset på toppen inte att bli färdigkokt.

I de flesta risrecept kan du med fördel använda grönsaksvatten eller ostvassla. I de recept där grönsaker ingår i riset bör du inte ha mer än hälften vassla och hälften vatten, annars förlängs koktiden på grönsakerna. Använd inte vassla om bönor ingår i receptet eftersom de då inte blir färdigkokta.

Enklast är om du har tre plattor att tillgå når du kokar ris. På en platta kokar du upp vatten i en kastrull och på den andra fräser du riset. Den tredje plattan sätter du på lägsta värme för att kunna koka riset på låg värme efter att du har stormkokat det i någon sekund. Riset förlorar sin fluffighet och blir kompakt om det får stå för länge. Koka därför riset så att det blir färdigt strax innan du serverar det.
Ursprung: Vegetarisk kokbok - Govindas bästa