Hummus 1 |
Tillbehör (120) |
Ger ca 7 dl • 225 g kikärter, blötlagda över natten • 4-5 msk tahini • saft av 1½ citron • 2 msk olivolja • 2-3 krossade vitlöksklyftor • ¼ tsk paprika • ½ tsk salt • svartpeppar Garnering • extra olivolja eller sesamolja • citronskivor • färska persiljekvistar |
|
1. Häll av vattnet från kikärterna och skölj dem. Lägg dem i en stor kastrull fylld med friskt vatten, koka upp och låt dem sedan koka häftigt i 10 minuter. Sätt ner värmen, skumma av och låt ärterna sjuda under lock tills de är mjuka, 60-90 minuter, beroende på hur gamla ärterna är. 2. Låt dem rinna av ordentligt, men spar buljongen, och mal dem sedan till ett fint pulver i en food processor, hackmaskin eller kaffekvarn. 3. Tillsätt 1½ dl av den sparade buljongen och blanda till en trög massa. Det kan behöva tillsättas mer buljong. Rör ner alla de andra ingredienserna, blanda omsorgsfullt, och låt det sedan stå i åtminstone 2 timmar för att smaken ska utvecklas. Smaka av och tillsätt mer kryddor och citronsaft om det är nödvändigt. 4. Lägg upp hummusen i en grund skål. Garnera med några droppar olja, citronskivor och persilja just före serveringen. Hummus serveras traditionellt tillsammans med pitabröd, men fullkornsbröd eller rostat bröd går också bra. |
|
|