Slambys vegetariska receptsamling

Hummus 1

Tillbehör (120)
Ger ca 7 dl
• 225 g kikärter, blötlagda över natten
• 4-5 msk tahini
• saft av 1½ citron
• 2 msk olivolja
• 2-3 krossade vitlöksklyftor
• ¼ tsk paprika
• ½ tsk salt
• svartpeppar
Garnering
• extra olivolja eller sesamolja
• citronskivor
• färska persiljekvistar
1. Häll av vattnet från kikärterna och skölj dem. Lägg dem i en stor kastrull fylld med friskt vatten, koka upp och låt dem sedan koka häftigt i 10 minuter. Sätt ner värmen, skumma av och låt ärterna sjuda under lock tills de är mjuka, 60-90 minuter, beroende på hur gamla ärterna är.
2. Låt dem rinna av ordentligt, men spar buljongen, och mal dem sedan till ett fint pulver i en food processor, hackmaskin eller kaffekvarn.
3. Tillsätt 1½ dl av den sparade buljongen och blanda till en trög massa. Det kan behöva tillsättas mer buljong. Rör ner alla de andra ingredienserna, blanda omsorgsfullt, och låt det sedan stå i åtminstone 2 timmar för att smaken ska utvecklas. Smaka av och tillsätt mer kryddor och citronsaft om det är nödvändigt.
4. Lägg upp hummusen i en grund skål. Garnera med några droppar olja, citronskivor och persilja just före serveringen. Hummus serveras traditionellt tillsammans med pitabröd, men fullkornsbröd eller rostat bröd går också bra.