Ghi – Smörolja |
Tillbehör (118) |
• 1 kg osaltat smör |
|
1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och sänk värmen till lägsta tänkbara. 2. Skumma av lite då och då, Ghin är färdig när du kan se avlagringen som bildats på botten av kastrullen. Färgen är då gyllengul och ghin klart genomskinlig. För 1 kg smör tar det ungefär ½ timme. Var försiktig så du inte bränner ghin. Den blir då brun och luktar fränt. 3. Häll ghin genom en sil med en silduk och överför den sedan försiktigt på glasburkar. Sätt på lock när ghin svalnat. Förvara alltid ghi i ett slutet kärl. |
|
Ghi ingår i många recept. Du kan ersätta den med någon vegetabilisk olja. Däremot kan du inte ersätta smaken. Då du kokar smör och tar bort skummet får du smörolja eller ghi. Kolesterolet försvinner vid kokningen, så därför är ghi mycket nyttigare än smör. Smält smör är lite bättre än kallt smör vilket inte är bra för matsmältningen. Ghi kan förvaras i rumstemperatur i åratal utan att bli dålig, om inga orenheter som äggviteämnen eller vatten finns kvar. Förvara ghin i kylskåp om du är osäker på om du fått bort alla orenheter. Ghi underlättar matsmältningen och är utmärkt för aptiten, liksom minnet, intelligensen och ojas (kroppsutstrålningen). Den används i ayurvedisk medicin för att effekten av örterna lättare ska fördelas till vävnaderna. Man använder ghi vid kronisk feber, blodbrist och för utrensning av gifter. Vid förstoppning, ta 1 tsk ghi i en kopp varm mjölk. Ghi balanserar de tre doshas (de olika kroppstyperna). Även ögon, näsa och hud mår bra av ghi. |
|
Ursprung: Vegetarisk kokbok - Govindas bästa |