Slambys vegetariska receptsamling

Foccacia 1

Bröd och bak (115)
Foccacia är ett italienskt bröd som är gott till soppor. Det är godast nybakat.
12-15 bitar
• 25 g jäst
• 5 dl ljummet vatten
• ½ tsk gourmetsalt
• 2 msk olivolja
• 12 dl, 720 g, vetemjöl
• olivolja till pensling
• 1 dl svarta oliver, urkärnade
• 1 tsk rosmarin eller färska små kvistar
• gourmetsalt
Finfördela jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt salt och olja. Rör ner vetemjölet. Det blir en ganska lös deg. Låt den jäsa i 40 minuter under bakduk.
Smörj en ungsform ca 30x40 cm med olja. Tryck ut degen i formen med mjölad hand. Pensla degen med olivolja, tryck ner oliverna i degen och strö på rosmarin och gourmetsalt. Låt degen jäsa under bakduk.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ugnstemperatur 225°. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.