Foccacia 1 |
Bröd och bak (115) |
Foccacia är ett italienskt bröd som är gott till soppor. Det är godast nybakat. | |
12-15 bitar • 25 g jäst • 5 dl ljummet vatten • ½ tsk gourmetsalt • 2 msk olivolja • 12 dl, 720 g, vetemjöl • olivolja till pensling • 1 dl svarta oliver, urkärnade • 1 tsk rosmarin eller färska små kvistar • gourmetsalt |
|
Finfördela jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt salt och olja. Rör ner vetemjölet. Det blir en ganska lös deg. Låt den jäsa i 40 minuter under bakduk. Smörj en ungsform ca 30x40 cm med olja. Tryck ut degen i formen med mjölad hand. Pensla degen med olivolja, tryck ner oliverna i degen och strö på rosmarin och gourmetsalt. Låt degen jäsa under bakduk. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ugnstemperatur 225°. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk. |
|
|