Dilldoftande potatiskaka |
Smårätter (113) |
Den dillsmakande potatiskakan är en hel måltid i sig, mjuk, god och mättande. | |
Till 3-4 personer: • 2½ dl finskuren purjolök • 2 vitlöksklyftor • 1½ dl finhackad dill • 1 msk smör till stekning och till formen • 1 msk vatten • 1 kilo skalad potatis (gärna fast) • 2 dl mild grevéost • 125 g mozzarellaost • 1 tsk salt • 2 krm nymalen svartpeppar • 1½ dl vispgrädde + 1½ dl mjölk Servering: • kokta sockerärter och färsk majs • finskuren isbergssallad |
|
1. Värm ugnen till 200° och smörj en ugnssäker vid form. Hacka purjo, vitlök och dill och fräs några min i smör, tillsätt 1 msk vatten så blir det mjukt. 2. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare, skölj skivorna så att stärkelsen försvinner och torka dem. 3. Grovriv greveosten, skär mozzarellan i bitar och blanda med potatisskivorna, salta och peppra. 4. Lägg hälften av potatisblandningen i formen. Fördela det frästa ovanpå och täck med resten av potatisblandningen. Häll över gräddmjölken och tryck ner potatisen. 5. Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Ta av folien, höj värmen till 225° och låt gratängen få färg ytterligare 10-15 min. Ta ut och låt den stadga sig en stund innan den serveras. |
|
|