Slambys vegetariska receptsamling

Dilldoftande potatiskaka

Smårätter (113)
Den dillsmakande potatiskakan är en hel måltid i sig, mjuk, god och mättande.
Till 3-4 personer:
• 2½ dl finskuren purjolök
• 2 vitlöksklyftor
• 1½ dl finhackad dill
• 1 msk smör till stekning och till formen
• 1 msk vatten
• 1 kilo skalad potatis (gärna fast)
• 2 dl mild grevéost
• 125 g mozzarellaost
• 1 tsk salt
• 2 krm nymalen svartpeppar
• 1½ dl vispgrädde + 1½ dl mjölk
Servering:
• kokta sockerärter och färsk majs
• finskuren isbergssallad
1. Värm ugnen till 200° och smörj en ugnssäker vid form. Hacka purjo, vitlök och dill och fräs några min i smör, tillsätt 1 msk vatten så blir det mjukt.
2. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare, skölj skivorna så att stärkelsen försvinner och torka dem.
3. Grovriv greveosten, skär mozzarellan i bitar och blanda med potatisskivorna, salta och peppra.
4. Lägg hälften av potatisblandningen i formen. Fördela det frästa ovanpå och täck med resten av potatisblandningen. Häll över gräddmjölken och tryck ner potatisen.
5. Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Ta av folien, höj värmen till 225° och låt gratängen få färg ytterligare 10-15 min. Ta ut och låt den stadga sig en stund innan den serveras.