Ugnsbakad potatis och västerbottensgratängmed marinerad gemsallad |
Huvudrätter (107) |
• 6 bakpotatisar, skalade och skurna i tunna skivor • 2 msk smör • 1 lök, tunt skivad • 1 vitlöksklyfta, pressad • 1 schalottenlök finskuren • 1 msk kapris • Hackad bladpersilja • 4 msk västerbottenost, riven • 1½ dl grönsaksbuljong • 1½ dl grädde • Salt och peppar Sallad • 2 gemsalladshuvud delade på längden • Rivet skal från en citron • Saften av ½ citron • 1 msk olivolja • Salt och peppar • Timjan |
|
Smöra en gratängform. Fräs löken, vitlöken och schalottenlöken i en panna, drag pannan åt sidan och vänd försiktigt ner persiljan och kaprisen. Varva sedan potatisen med lökmixen och osten. Låt buljongen och grädden koka upp och häll över gratängen. Baka av i 150° ugn i ca 50 minuter. Känn med en sticka att potatisen är mjuk. Marinera gemsalladen i olja och citron, salta, peppra strö på citronskalet och timjan. | |
|