Slambys vegetariska receptsamling

Ugnsbakad potatis och västerbottensgratäng

med marinerad gemsallad
Huvudrätter (107)
• 6 bakpotatisar, skalade och skurna i tunna skivor
• 2 msk smör
• 1 lök, tunt skivad
• 1 vitlöksklyfta, pressad
• 1 schalottenlök finskuren
• 1 msk kapris
• Hackad bladpersilja
• 4 msk västerbottenost, riven
• 1½ dl grönsaksbuljong
• 1½ dl grädde
• Salt och peppar
Sallad
• 2 gemsalladshuvud delade på längden
• Rivet skal från en citron
• Saften av ½ citron
• 1 msk olivolja
• Salt och peppar
• Timjan
Smöra en gratängform. Fräs löken, vitlöken och schalottenlöken i en panna, drag pannan åt sidan och vänd försiktigt ner persiljan och kaprisen. Varva sedan potatisen med lökmixen och osten. Låt buljongen och grädden koka upp och häll över gratängen. Baka av i 150° ugn i ca 50 minuter. Känn med en sticka att potatisen är mjuk. Marinera gemsalladen i olja och citron, salta, peppra strö på citronskalet och timjan.