Slambys vegetariska receptsamling

Tomatfylld aubergine

Huvudrätter (106)
Ät den med ett gott bröd eller, om du är riktigt hungrig, tillsammans med kokt ris.
Till 4 personer:
• 2 auberginer, ca 600 g
• 1 msk olivolja
• 1 tsk havssalt
• 1 liten gul lök
• 1½ msk olivolja
• 8 tomater
• 6 vitlöksklyftor
• 1 krm cayennepeppar
• 2 krm havssalt
• 10 basilikablad
• 100 g riven lagrad ost, gärna västerbottens
1. Värm ugnen till 200°. Dela auberginen på längden. Skåra fruktköttet utan att skada skalet. Gnid ytan med olja och salta. Placera auberginerna med den skurna sidan ner i ugnssäker form och baka dem i ugnen 15 min.
2. Skala och finhacka löken, fräs i olja tills den mjuknat. Dra pannan åt sidan.
3. Klyv 6 av tomaterna, gröp ut kärnorna, hacka tomaterna och vitlöken.
4. Häll tomat och vitlök i stekpannan. Tillsätt cayennepeppar och salt och koka sakta 10 min till en tjock tomatröra.
5. Gröp ur auberginerna, hacka köttet och koka det med tomaterna ytterligare 5 min.
6. Fyll aubergineskalen med tomatröran. Hacka basilikabladen och strö dem över. Skiva de tomater som är kvar och lägg dem över, strö på osten och gratinera 10-15 min tills osten smält och fått lite färg.
Baka stora potatisskivor och servera dem till auberginerna.