Sötsura auberginerCaponata |
Huvudrätter (105) |
Från Sicilien, Italien | |
4-6 portioner • 600 g auberginer • 3 stjälkar selleri • 200 g silverlök • 1 stor burk skalade tomater á 800 g • 50 g gröna, kärnfria oliver • ca 1 dl olivolja • ½ tsk socker • salt, • nymalen peppar • 2 msk kapris • ca ¾ dl vitvinsvinäger • en knippa basilika |
|
Tillagningstid: 1 timme och 30 minuter. Vid 6 portioner ger varje portion 1000 kJ/240 kcal 1. Skär auberginerna i 1 cm stora tärningar och lägg i en sil. Salta och låt dra ca 1 timme så att det beska dras ut. 2. Ansa sellerin och skär den i 3 cm långa bitar; spara det späda gröna. Grovhacka löken. Låt tomaterna rinna av och skär dem smått. Halvera oliverna. 3. Hetta upp 4 msk olivolja i en vid kastrull. Fräs löken genomskinlig. Låt sellerin fräsa med några minuter. Strö över sockret, salta och peppra. Rör ner tomater, oliver och kapris och låt sjuda utan lock på lägsta värme i 15 minuter. Rör om då och då. 4. Spola under tiden hastigt av auberginerna och klappa dem torra med hushållspapper. Låt resten av olivoljan bli mycket het i en stekpanna. Bryn auberginerna frasiga i omgångar. Låt dem rinna av på hushållspapper. 5. Lägg aubergintärningarna i kastrullen. Häll på vinägern och låt allt småsjuda i ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. med ännu en msk vinäger. Strö över färsk basilika och de hackade selleribladen och servera. |
|
Smakar särskilt gott ljummen. Kan serveras som förrätt med bröd eller ris eller som huvudrätt. | |
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag |