Små rulader av aubergin med tomatsåsInvoltini di melanzane con salsa di pomodoro |
Smårätter (101) |
Från Kalabrien, Italien | |
4-6 portioner Ruladerna: • 2 stora avlånga auberginer, 600 g • en knippa bladpersilja • en knippa basilika • 2 klyftor vitlök • ca 1 dl olivolja • 3 msk ströbröd • 4 msk nyriven pecorino (eller parmesan) • salt • nymalen peppar • 150 g mozzarella Tomatsåsen: • 1 kg mogna tomater • 1 gul lök • 2 klyftor vitlök • 2 msk olivolja • 1 peperoncino (eller chilipeppar) • 1¼ dl rödvin • salt • nymalen peppar • ev. kajennpeppar |
|
Tillagningstid: 1 timme och 20 minuter. Vid 6 portioner ger varje portion 1200 kJ/290 kcal 1. Ruladerna: Skölj och ansa auberginerna. Skär dem på längden i ½ cm tjocka skivor. Salta skivorna på båda sidor, lägg dem bredvid varandra på en handduk och låt ligga 1 timme så att de beska smakämnena dras ut. 2. Under tiden förbereds tomatsåsen: skålla, skala och kärna ur tomaterna. Finhacka fruktköttet liksom lök och vitlöksklyftor. Hetta upp olivoljan i en vid kastrull och fräs lök och vitlök utan att de tar färg. Rör ner pepparfrukt, rödvin och hackade tomater. Salta och peppra och låt småkoka på svag värme. 3. Spola hastigt av auberginskivorna och torka dem omsorgsfullt. Hacka persilja, basilika och vitlöksklyftor mycket smått. Hetta upp 1 msk olivolja och fräs ströbrödet; blanda sedan väl med örtkryddor, vitlök och riven ost. Rör ner 2 msk olivolja, salta och peppra. Skär mozzarellan i tunna små skivor. 4. Bred ut örtkryddspastan jämnt fördelad över auberginskivorna, täck med mozzarella och rulla ihop. Fäst med tandpetare. 5. Pensla en grillpanna med resten av olivoljan och hetta upp. Lägg ruladerna i pannan och stek dem frasiga runt om. Häll på ytterligare olja om det behövs. Mal peppar över. 6. Smaka ev. av den reducerade såsen med kajennpeppar. Ta upp pepparfrukten Servera såsen till de grillade ruladerna. |
|
Ruladerna kan också serveras ljumma med bröd som liten förrätt | |
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag |